fjort..

Fjortis är en oftast nedsättande beteckning på någon i de yngre tonåren som uppvisar omoget beteende. Ordet kommer från fjorton år, men kan även användas i överförd mening om personer i andra åldersgrupper; fjortis har då inte med ålder att göra utan har snarare blivit något av en stereotyp. Ordet finns med i den trettonde upplagan av Svenska Akademins Ordlista från 2006.[1][2] Benämningen används ibland även synonymt med engelska bimbo, vilket dock kan sträcka sig längre upp i åldrarna.

Den typiska fjortisen är utseende- och modemedveten och förknippas ofta med alkohol och festande.[3] Tjejerna använder mycket smink och färgar ofta håret blont, medan killarna vanligtvis fixar håret med hjälp av mycket hårvax. Främst tjejerna väcker ofta uppmärksamhet genom att klä sig utmanande.[4]

 

En applåd till era små fjortisungar! Varför gå runt och beté sig som en 5 åring? haha skoja bara. Det roliga är ju faktiskt att dagens ungdommar ser vad fan som helst som "fjortis". Om man har foundation på läpparna "FJORTIS". Du har blont hår och löshår "FJORTIS". Du festar hela tiden och går med utmanande klädsel "FJORTIS" OSV....Sammanfattning av det där var ju att alla är fjortisar. Du har säkert sagt "omg" nån gång..det kan vara fjortisstämplat beroende vart man kommer ifrån. Helt ärligt så har ordet fjortis blivit för stort. Känner ingen fjortis, vet ingen heller. Alla jag känner har väl en liten fjortis-egenskap men det är ingen big-deal. Aja, blir du fjortisstämplad gör något roligt utav det istället för att få ett bättre rykte. Tycker personligen att fjortis är ett nedsättande ord men som passar bra i många lägen.
"omg jag är sååww 666§§§§".


Kom ihåg brudar..ta mig aldrig seriös.
Kommentarer
Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:


Kommentar: